Friday, 23 October 2015

Rezeki dan Dugaan tu kerja Allah. Kau tau?

Assalamualaikum.

**I am talking to myself.

Jangan nak dicabar orang yang sedang diduga. Allah duga seseorang manusia sebab Allah tahu dia mampu. Walau kadang aku tak mampu. Tapi aku redha jer la. Maksudnya Allah ingat kat aku. Tak lupa. Allah nak jentik sikit. Kasi aku jangan alpa. Kasi aku jaga solat. Kasi aku jaga adab & aurat. Kasi aku rajin berdoa dari mengumpat!!

Kalau kau rezeki banyak, kau sedekah, kau bayar zakat, kau buat umrah doblas kali pon. Alhamdulillah. Kau kaya. Tuhan bagi. Kau bagus. Kumpul pahala akhirat. Tapi kau jangan pandang rendah pada orang lain. Kau jangan duga kesabarang orang yang diuji Allah.

Allah tu sayangkan orang yang sabar.

“Mereka itulah orang-orang yang dibalasi dengan martabat yang tinggi (dalam surga) karena kesabaran mereka dan mereka disambut dengan penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya”. (QS. Al Furqaan 25:75)



Tetapi janganlah kau mencabar sehingga aku tergelincir ke Jahannam.
Aku bersyukur Allah pilih aku. Semua manusia di duga. Aku hairan, kadang aku tanya, kenapa bukan benda ni terjadi kat orang kaya ek? Kat Kak Ros & Abang Jibby ke..

Dugaan miskin.
Dugaan sakit.
Dugaan pekerjaan.
Dugaan dianiayai.

Tapi kau ingat, semua dugaan yang Allah turukan akan membuatkan kita menjadi lebih baik. Sebab kau akan lebih sujud padaNya. Kau akan lebih ingat padanya. Kau akan lebih beringat.

Dugaan kekayaan.

Aku takut. Kadang kau lupa! Kau kaya! Yea, kau menjadi sanjungan. Mewahnya dia didalam Facebook. Setiap tahun keluar negara. Kau lupa. Ada hati yang kau sakitkan. Hati orang yang sedang diduga. Dugaan maha hebat dari Allah yang membuatkan dia terus diam dan redha. Kau tetap dipuncak. Kau tak fikir. Cuma difikiran, kau bagus. Mulut terus bercerita. Mentertawa kesakitan aku, kesakitan orang lain. Kau memang tak faham dan aku tak mintak kau faham cuma aku mintak kau hormat dan diam!!

Its okay beb.
Nothing to worry.

Aku diam untuk kebaikan.
Aku diam untuk menenangkan.
Aku diam kerana sabar.
Aku diam kerana menjaga hati.
Aku diam kerana aku menangisi.
Aku diam kerana aku bersyukur.
Aku diam kerana aku simpan didalam hati.

I forgive you!!



Tuesday, 13 October 2015

Melentur buluh biar dari rebungnya.

Assalamualaikum.

Abang kita dah lama sekolah dengan Acim. Last time, mama rajin juga layan abang buat kerja sekolah. Tapi lately, mama macam malas. Lama abang ketinggalan. Sehinggalah satu hari wan marah mama cakap mama abaikan abang. Abaikan pelajaran abang. Hishh. Bukan abaikan lah wan. Orang Bz ni tau tak! Tapi kalau undur perahu boleh reverse, kalau undur masa , terlepas macam tu je. Anak-anak makin besar, kerja sampai mati pon tak abes. Kerja macam Manager, gaji kerani rase worth it? Tak !!

So, semalam abang mulakan balik tuisyen seperti dahulu kala. Cik Acim nyibuk sesikit lah. Bulan 12 ni genap abang 5 tahun. So far, abang ada kemajuan. Last time abang tak kenal huruf dan menulis pon "bergegeh-gegeh". Now, abang dah terror. Dah kenal huruf dan ABC secara random. Laju je menulis dan suai padan. Alhamdulillah. Mama pon rasa best je ajar abang. Abang pon syok bila mama asyik puji abang pandai.

Ingat abang, nak jadi Doctor kena belajar rajin-rajin.
Acim pon sama, sibuk nak jadi Pilot. Pergi sekolah malas. Acaner?

From now on, even cuti skool, abang dan acim kena tuisyen 1 jam sehari. Terpulang pada mood mama jugakla. Abang ni kalau buat kerja sekolah kena perhatikan. Kalau hilang mama, dia pon kelaut hilang main dengan acim. Acim kalau layan memang menjadi. Kannn!!!















Acim colour beruk, warna-warni. Nak kata tak penah jumpa beruk, tak jugak.
Orang tangan kidal memang berseni agak nyer.



Sunday, 11 October 2015

Hari ini hari Sabtu...... Mari kita pergi PD!!

Assalamualaikum.


**Note : A story as a mother begin....

Lama sungguh tak bersiaran ye anak-anak. Mama asik ponteng tulis blog. Kadang bila flip balik cerita dulu-dulu, kelakar jugak tengok kamu semua membesar. Blog ni pon mama buat untuk kamu, Untuk mama ingat semua perjalanan kehidupan kamu. Mama nak ikat ketat-ketak semua memori mama bersama kamu dari kamu kecil sampailah kamu membesar. Bukanlah mama harapkan ada follower ke apa, mama pon malas nak blogwalking, ada hati nak follower ribu-ribu..ececehhhhhh

Baiklah, tanpa membuang masa, mari mama memperkenalkan pelakon utama untuk Blog mama yang comel ni....(bunyi dram skit)


En Papa aka En Suami &
Pn Mama aka Pn Isteri


Abang kita aka Nazeef Muqri


Acim Mama aka Nazeem Mifzal



dannnnn.....
Dik Kuci aka Nazeer Musyrif


Opssss...
Sorryla, gambar mama paling banyak enter-frame, nak buek camno, korang tanak bergambar sengsorang. Nak yo selfie ngan mama kannnn!!!



Okie-Dokie.

Last saturday on 10 October 2015, we went to London. Kannnn!!! Kitorang pergi Pot Deksen Je. Bawak anak-anak jalan-jalan since lama sangat terperap ngan jerebu yang melanda. Before that, thanks a lot to our neighbor country for this "bonus" for almost every year. We Malaysian people really "appreciate" that.

Riang sungguh hati abang dan acim kannn. Cuti skool katanya. Tak payah pegi skool. Kalau bersoko korang la yang hebat kan. Bila pegi skool bantai meraung sepelaung jalan. Motipp!!!!
Memang patut Wan bed rotan ni. Malas pergi skool. Camner nak pandai. Kata nak jadi Pilot lah, Polis lah..hmmmmmm


Jomlah kita berselfie didalm kereta dulu. Papa muka redha. Ok papa.


Acim ni kang cobit elok ni.


Kesian abang kita tersepit kat belakang tu.
Kecoh lah Acim ni.

Hari-hari tengok Aeroplane. Cita-cita nak jadi Pilot.
Ok, mama doakan kamu berjaya tapi solat kena jaga tau!!
Bye-Bye Aeroplane!!!!

Haaa..cim. Kucing liar mama yang paling nakal.
Bila senyum, sepet mata macam Mashimaro.


Adik kuci, berdukung jerla... Akut..akut.
Tapi bila da turun padang, lupa diri pulak tu.


Mama lagi!



Adik kuci jadi ketua. 


Ala tomey Dik kuci posing. Amboiiiii!!



Nampak macam Newlywed tak? Ececehhhh






Aktiviti bermain belon di kala malam.


Ok jugakla. Anak-anak happy. Mama & papa suka. Korang happy, mama bahagia.
Next time kita datang lagi. Tak boleh datang selalu, kalau mama dapat 2 billion orang sedekah takpe, duit ngam-ngam je ni. Ok anak-anak , see PD next time.

Kita tido hotel la lepas ni papa, boleh kan?? 


Monday, 2 February 2015

Tazkirah : Insaf sepanjang berada di HKL

Assalamualaikum.

Jam menunjukkan pukul 10.27 malam. Nazeer dah selamat dibuai mimpi indah. Selesai solat Isyak tadi, saya mendengar perbualan Kak Ida (jiran sebelah katil) dengan seorang ibu muda. Melihat air matanya mengalir sambil menahan tangis, saya tertanya-tanya apa yang sedang berlau. Saya menyepikan diri. Biar mereka bersembang dan saya hanya duduk memandang lantai. "Saya tak bersedia nak jumpa orang kak. Saya risau sangat dengan keadaan anak. Dr pon takut nak sentuh baby. Takut perkara lebih buruk berlaku" . Itu antara bait-bait ayat yang saya dengar.

 Selesai, saya keluar beriringan dengan Kak Ida.
"Anak dia kritikal. Sekarang berada di ICU""
 "Berapa tahun kak"
 "Kecik lagi, tak sampai setahun"
 "Sakit apa kak? Anak no berapa"
 "Masalah paru- paru, tapi dia pakai oksigen. Tekanan dia terlalu tinggi. Ini anak pertama"
 "Allah, kesiannyer..dah berapa lama dia dekat sini"
 "Lama juga..beberapa bulan. Akak pesan pada dia, bisikkan di telinga anak supaya dia kuat, tahan untuk terus bernafas"
 "Yelah, kalau Allah tu kata itu yang terbaik, redha la kak"

 Kembali ke katil, saya termenung sendiri. Allah turunkan aku dugaan. Yang aku rasakan besar. Yang buat aku sedih. Tetapi bila lihat sekeliling, Allahuakhbar. Ramai yang lebih teruk dari apa yang aku alami. Rasa insaf. Rasa syukur kerana anak ini sihat. Cuma sedikit sensitif dan perlukan perhatian. Berat mata memandang, berat lagi yang melaluinya. Syukur Allah. Dengan dugaan ini, akan membuatkan diri kita lebih dekat dengan Allat Swt. Lebih menghargai kehidupan dan insan tersayang. Besar pahala bagi seorang ibu yang menjaga anak yang sedang sakit. Sabar dan ikhlas. Anak syurga ini tak mengerti apa-apa.Pada ibulah tempat dia menangis dan ketawa. Hargailah dia selagi dia bernafas. Kelak menyesal!

 Apabila saya melangkah ke wad KK5, sumpah hati saya tersentuh. Memang pada mulanya saya trauma. Melihat anak sekecil 1 minggu bergantung hidup dengan machine. Melihat ketabahan ibu menjaga anak yang sakit. Terlantar! Tubuh penuh dengan wayar! Setia menjaga dengan harapan anak itu akan bangkit dan sembuh seperti kanak-kanak lain. Kak Ida sendiri sudah menetap di hospital selama setahun. Tak pernah pulang ke rumah. Mengharapkan Sang suami untuk datang menjenguk bersama anak- anak setiap hujung bulan. Nak datang setiap minggu tak terdaya dek rumah yang jauh nun di Telok Intan· Tabah sungguh hatimu wahai ibu. Besar pahalamu. Itulah syafaatmu di akhirat kelak.

 Saya sering ceritakan pada suami keadaan pesakit disini. Sedih dan kasihan! Kata suami, itu bahagian masing-masing. Allah dah tulis sejak Luh Mahfuz lagi. Walaupon kita lihat ada orang lain yang senang, tapi pasti ada bahagiannya juga. Kelmarin, daya mendapat berita isteri adik kepada abang ipar, meninggal dunia bersalin. Tumpah darah. Anak ke-4. Anak-anak arwah masih kecil. Arwah pun cuma setahuh tua dari saya. Tapi, arwah insan terpilih. Mati syahid. Allah menjanjikan syurga pada wanita yang mati syahid bersalin. Semoga suaminya tabah dalam membesarkan anak yatim tersebut. Alfatihah.




































Hospital stay : My first antibiotics Jan 2015.

Assalamualaikum.


My little one akhirnya serah diri. This is the first time antibiotic schedule for him. Fixed 14 days straight ya my baby boo. Baby admitted dekat GH KL since di sana ada Respiratory Specialist yang akan monitor baby. 

 Hari ini masuk hari ke -8. 6 days to go. Go Go Nazeer! Nazeer ada batuk pula akibat dari jangkitan kami sekeluarga. Sekiranya batuk tak sembuh..percutian akan dipanjangkan!! Cepat-cepat sihat anak!! So far Nazeer respons dengan antibiotik. Dr akan cek balik on Wednesday dan result kahak pun akan diketahui pada hari yang sama. Result akan menunjukkan sama ada kuman apa yang menjangkiti baby. Harap semuanya akan ok dan dipermudahkan.

 Alhamdulillah, wad selesa dan sangat convinient walaupun tak dapat bilik single. Syukur dengan apa yang ada. Tak bolehlah nak letak high expectation sangat.  :-) Subsidi gomen la pulak..


 So sweet papa tanpa letih temankan baby almost every day. Demi anak kesayangan baby kuci ni yea! Thank you papa.









Friday, 23 January 2015

Abang daan Acim dah sekolah !!



Sebenarnya Abang dan Acim dah pergi sekolah sejak tahun lepas lagi. Taska Mindaku di Ampangan. Alhamdulillah. Abang happy sangat. Kawan-kawan ramai katanya. Memang berat rasa hati semasa saya membuat keputusan untuk menukar sekolah abang. Tadika Mindaku memang bagus dan saya bagi 5 bintang. Tetapi since, saya tidak lagi boleh berjauhan dengan baby Nazeer, saya terpaksa hantar abang ke sekolah lain yang berdekatan dengan office saya. Mudah untuk saya memantau abang ke sekolah. Jadi Ibu mertua boleh beri sepenuh perhatian pada baby Nazeer. Tak perlulah baby Nazeer berjauhan lagi dengan abang-abang kesayangannya!!

"Mama, friend abang, Asmah, Apikah, Ummu, Puteri, Damia, Teacher Faizah, Teacher Shakira".. "Haipp abang...mana friend lelaki.."
"Ade ade..Ijan"
"Itu bukan friend Ajim ke abang"
"Ala samer samer lah"

Comelllll...yep..abang dah pandai cakap sangat. Mase mula masuk dulu abang tak pandai cakap. Itu yang saya paksa abang kita masuk sekolah. dan hasilnya... potpet pot pett bercakap..bergaduh ngan Acim. Letih dah mama layan. Becok!!

Hmmm..Tahun ni abang masuk Tadika Mubarak dekat Labu. Ikut mama pergi work sekali lah yea abang kita. Kesian Wan Bed nak jaga baby Kuci lagi. Saya pilih Tadika Mubarak kerana tempat strategik dan murah. Tapi, kualiti juga perlu diambil kira juga. So far, abang dan Acim masih lagi menangis pergi ke sekolah. Setiap pagi, liat nak bangun tidur dan mandi. Mama kena jadi Raksaksa baru masing-masing gerak pergi toilet!!

First day school, mama kena ambil cuti. Abang dan Acim bergabung meraung bila mama langkah kaki nak balik, Sabar jerla!! Acim mama masukkan ke kelas 4 tahun dan Abang di kelas 5 Tahun. Takes time yea abang. Make new friend!


Ini kelas abang. Ramai juga student dalam kelas abang.



Abang termanggu-manggu membawa diri.


Tetiba, Acim boleh pulak datang kelas abang. Haishh!!



Kelas Acim. Acim more to playskool. Menyanyi dan menconteng mewarna.

So far, selama setahun saya hantar Abang dan Acim ke sekolah, memang banyak peningkatan. Tetapi itu dulu semasa di Mindaku. Bayaran pun agak mahal tetapi saya berpuas hati 100% tentang pembelajaran dan penjagaan. Mereka pun happy semasa di Mindaku. Munkin kerana di sana ramai kawan dan guru-guru pandai melayan kerenak budak-budak. Jadi, untuk tempoh 3 bulan pertama, saya akan monitor perkembangan Abang dan Acim di Tadika Mubarak. Harap-harap semua berjalan lancar. Tak perlulah mama gigih nak mencari tadika lagi di sekitar Nilai ni anak-anak yea!!

Wednesday, 21 January 2015