Friday, 22 March 2013

Pregnant semula selepas C-sect

Assalamualaikum

Risau juga bila fikir. Saya kalau mengandung perut memang tersangatlah besar. Sampai orang cakap, anak kembar ke? Genap ajim setahun, saya mengandung lagi. Saya belum pergi check dengan Dr. Sulkhilmi lagi. Kata Dr. dulu, kalau "eksiden" cepat-cepat datang klinik. Dr. nak pastikan perut dan luka dalaman ok atau tidak.

Sebenarnya saya bercadang nak mengandung semula bila ajim 2 tahun. Rezeki Allah, hujung tahun ni saya dijangka bersalin. Saya teringin nak bersalin normal semula. Rindu pengalaman bersalin normal semasa melahitkan abang dulu. Tapi, sekarang saya tak pasti samada saya boleh normal atau tidak. Yelah, terlalu awal lekat takut uterus pecah semasa meneran. Itu semua, saya serahkan pada Allah taala. Semoga dipermudahkan perjalanan saya 9 bulan ini.

Ada tak mummy-mummy di luar sana mempunyai pengalaman seperti saya? Kalau ada bolehlah share. Saya tak fikir saya akan segagah dulu sepertimana mengandung ajim. Yelah, luka di perut pon kadangkala terasa nyilu nya lagi. Nampaknya selepas bersalin yang ke-3 ni, harus dapatkan protection! Saya pesan pada En. Asben, saya tak sekuat dulu. Alhamdulillah, Asben memahami dan ringan tulang juga membantu menguruskan anak-anak dan rumahtangga. Abang dan ajim pon macam memahami mama dia letih. Tahu pula mereka bawa diri. Main sama-sama. Anak-anak syurga!

Gambar ehsan Mr.Google.
 
Oh yea, semasa melahirkan Ajim dulu, Asben siap buat video recording dalam labour room. Makan masa 2 jam jugalah video tu. Ingat nak repeat balik untuk kelahiran yang ini.. :p 

8 comments:

  1. saya bersalin nawal csect, kemudian setahun 4 bulan,sy mengandung kat ali. bab rasa nyilu kat perut tu xde pulak. alhamdulillah,semua baik2 sj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap macam tulah kan.....takut gak dengar kes perut terburai...hehehehe

      Delete
  2. Dear,
    Insya Allah dipermudahkan. Adik saya anak pertama czer pastu terus lekat yg no2. Elok je dia bersalin normal pastu :) beza setahun lebih kurang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoyaiii..harap macamtulah kann..kalau dapat normal..mmg nak sangat normal...letih dengan czer dahh

      Delete
  3. Tak pernah ada pengalaman c-sect ni tp sy doakan dpt bersalin normal dan selamat semuanya.Yg penting,dptkan nasihat doktor cepat cepat yer.Byk rehat &take care.

    ReplyDelete
  4. moga semuanye baik2 ajer k~ zura x de pengalaman bersalin czer..
    harap2 semuanye dipermudahkan~

    ReplyDelete
  5. awak, kite samala..saya pon sekarang pregnant n bersalin bulan 11.anak saya yg no 2 baru 2 tahun, dulupon bersalin c-sect..takut jugakkan..saya pon kalu pregnant perut memang beso gile mcm pregnant kembar hehehe..tapi tulah, strechmark dulu pon blm hilang skrg dah pregnant, tapi dah rezeki terima je..

    ReplyDelete