Wednesday, 17 July 2013

Europe Tour - Lampeter

Assalamualaikum.

Seperti yang dijanjikan, hari ini saya akan membuka cerita tentang Lampeter. Lampeter terletak di Wales. Sebuah pekan yang kecil atau lebih sinonim dengan panggilan "countryside". Di UK sekarang seperti yang sedia maklum adalah Musim Panas - Summer. Jangan tertipu yea, bacaan suhu di Lampeter adalah 13-15 degree pada waktu siang dan mencecah 9 degree waktu malam. Sejukkkk!!!! Saya tak suka. Hari kedua  di Lampeter, saya dah masuk hospital kerana "difficulty to breath". Macam semputlah..Trauma!!

Sepanjang perjalanan di Lampeter, mata di jamu dengan pemandangan padang yang berbukit hijau dan sangat luas. Mereka menjadikan penternakan kambing biri-biri dan lembu sebagai perniagaan. Memang cantik. Hijau mata memandang. Kambing pun gemuk-gemuk dan gebu. Rasa nak kidnap bawak balik Soromban. Hahahahahaha.
 Nampak tak? Yang bintik-bintik macam kutu tu... kambing lah tuh.
 

Semasa kami meronda di pekan Lampeter, memang sangat obvious kami adalah pelancong kerana hanya kami yang beragama Islam dan berkulit coklat. Tapi, penduduk di sini sangat baik dan membantu. Tidak sombong dan sangat peramah. Saya sukakan pemandangan dan suasana Lampeter. Tapi, saya tak sukakan cuacanya yang sejuk. Jakun kot!! Kami anak beranak mandi seminggu sekali. Tak tahan sejuk dan asyik nak bergelut dalam selimut. Waktu siang sangat panjang di UK. Waktu Maghrib adalah pada pukul 9.45 malam. Matahari masih terpacak di kepala pada jam 9 malam. Bayangkan! Malam yang sangat pendek. Subuh adalah pada jam 3 pagi. Matahari memancarkan cahayanya pada jam 4 pagi. Tak puas tidur. Jet lag lah pon kan!!!

 Inilah rumah Along yang menjadi tempat penginapan 7 bintang kami sepanjang di UK. Nampak tak ada lembu susu kat belakang rumah. Rindu!!

 Kereta Along yang sangat berjasa membawa kami berjalan.


 Muka Adik Ajim macam Polis kan? Serius sangat tak nak senyum ambil gambar.
Menggigil abang kita! Baru tau sejuk! Patutlah mama & papa tak mandi seminggu. heheheheh

 Macam tak ada student je kan???

 Adik Ajim kalau dah terlepas memang susahlah nak kejar. Mama dah tak larat.

 Ini adalah bangunan University. Berkat melawat university semoga anak-anak syurga mendapat berkatnya. InsyaAllah.


 Pekan Lampeter ni sederhana besarnya. Pelik juga pertama kali datang. Tak ramai orang. Cuba kalau dekat Malaysia, even pekan Kuala Pilah pun sibuk kan?
  Susah nak jumpa sampah. Bersih!!

 Abang kita nak belikan Wan Senawang pokok strawbery. Kalaulah boleh bawa balik.

 Siapa cakap kereta Malaysia tak laku di luar negara?



Hari-hari yang berikutnya, selepas Abang dan Ajim tidur, saya akan berbasikal sahaja bersama suami untuk meronda sekali lagi di sekitar pekan. Jarak dalam 20 minit je pun. Tapi mengah jugaklah Mak buyong kayuh biskal. 

Harga rumah yang di lelong sekitar Lampeter. Ini baru kawasan country. Belum lagi uptown area macam London. Sila darab dengan 5 yea. Ini matawang pound sterling.

Oklah, sekian untuk Lampeter, kita jumpa next update yea. Selamat berbazaar Ramadhan semua.
Tekak Mak Buyong bulan puasa nih nak makan manis-manis jer. Dari semalam mengidam nak makan Kueh Lopez. Agak-agak boleh jumpa tak hari ni? hehehehehhe

3 comments: