Thursday, 25 July 2013

Europe Tour - London - Episode 1

Assalamualaikum.
 
 
Serius. Rasa macam mimpi dapat menjejakkan kaki ke kota London. Tempat kelahiran Prince William. Cheewah. Mentang-mentangla sekarang heboh Putera William dapat baby boy, mak yong pon sibuk nak mencelah. Oklah, ini cuma short visit kami ke London. Cuma 2 hari. Kalau nak diikutkan, bagi keluarga yang mempunyai anak kecil seperti saya, 2 hari tak cukup kerana Schedule yang agak padat dan banyak tempat yang perlu di terokai. Saya cadangkan 4 hari, tetapi cuma di London Town!! Tidak termasuk kawasan sekitarnya seperti Stonehenge dan sebagainya.
 
LONDON BUS TOUR
Abang ipar saya menempah London Tour Bus. Harganya untuk seorang dewasa adalah 35pound dan percuma untuk kanak-kanak. hhhuhuhuhuhuu..tau..mahal...tau....mahal sangat..sama dengan RM175. Saya taknak naik bus, buang masa, tapi Abang ipar kata "Ala..at least ko penah la naik London Tour Bus..lagipun mak tak larat nak jalan"  ...ok ok...nasib baik free...kena belanja. Kalau bayar sendiri..huhuhuhhu..melayang duit!! Hari pertama kami tiba lewat sebab, gigih pergi carboot di London. Kami tiba petang dalam jam 4 petang. Lambat gila kan. London jammed okay!! Macam KL juga. Sangat membuang masa. Nasib baik waktu siang panjang. Cerah sehingga jam 10 malam. So at least hari pertama kami dapat lihat sekeliling kota dan target mana nak pergi untuk 2nd day. yess!!!!
 

Ajim tetap dengan botol susunya walau dimana berada!!
 
 
Ajim mengigil tahan sejuk. Bukan gelak tu..tapi nangis sebenarnya!!
 


TIPS
Dapatkan peta semasa dalam bus. Target tempat yang menarik sahaja nak pergi. Tak perlulah nak terjah semua tempat, lainlah kalo awak berdua dan ada 24-7 untuk meronda kann!!! Jom tengok tempat yang kami sekeluarga lawati.
 
 
 
 
Marble Arch. Di sini seolah taman. Dimana banyak burung merpati berterbangan. Memang ramai yang lepak disini kerana ada padang rumput yang agak luas. Di kawasan ini juga banyak terdapat seperti Tugu patung berkuda, pahlawan dan haiwan. Tak sempat nak ambil gambar semuanya.
 
 
 
London Eye. Tempat wajib sekiranya anda berkunjung ke London. Cantik!!Superb!! Kami tak naik pun. Beratur sangat panjang yang mungkin memakan masa 2-3 jam dan harga tiket yang agak mahal iaitu 18 pound bersamaan RM90. Haruslah kan!! Alah, sama je kot dengan roda pusing kat Genting tu kan..heheheheheh..Dasar kedekut!!
 
 
 
 
 
 
London Bridge & Waterloo Bridge. Gigih mak buyong berjalan dari London bridge ke Waterloo Bridge. Ini semua gara-gara En. Suami konfiden jarak dia dekat. Huhhh.. Nak terberanak rasa. Sabar jerlah. At last kitorang ambil tour bus jugak untuk ke Tower Bridge. Mak tak larat dah. Di sekitar jambatan, suasana memang menarik. Sangat cantik. Banyak aktiviti dan street artist yang buat persembahan. Cuaca pun sejuk berangin, jadi agak mengigil jugalah kami anak-beranak. Boleh dikatakan ini adalah tempat riadah bagi penduduk London. Membawa anak-anak bermain siap picnic di tepi-tepi jambatan. Suka!! Cantik!!
 
 
 
 
Tower Bridge. Pada mata saya Tower Bridge lebih cantik jika nak dibandingkan dengan London Bridge. Cuma London Bridge famous kerana usianya yang beribu tahun dan sejarahnya. Bentuk dan ukiran Tower Bridge memang cantik jika di perhatikan dari dekat. Hmmm...tak study pulak siapa arkitek dia.

 
Sebenarnya, 2nd day kami cuma berjalan 4 beranak. Mak tak ikut sebab tak larat dan sibuk nak shopping coklat. Oklah, agak penat juga sebenarnya. Kami cuma bawa roti coklat sepanjang perjalanan untuk alas perut. Di Kota London agak payah untuk mendapat makanan halal. Kami terpaksa menahan perut dan memberi keutamaan buat anak-anak. Kesian abang & ajim kalau lapar. Mama & papa takpe. Da tua. Mampu tahan laparkan!!
 
Nanti di next entry saya akan ceritakan lagi tips di Kota London dan kami melawat Istana Buckingham. Tapi kali ini cuma kami berdua sahaja tanpa anak-anak. Sebab?? Nanti ye...Mak yong nak balik dah....Selamat berbuka!!
 
 
Note: Selamat bercuti pada semua Warga Selangor esok...heheheheheh...sonot..dapat tidooo lama skit!!
 

2 comments:

  1. seronoknyeeeee..
    bertuah dapat bercuti ke obesi~
    harap2 suatu hari nanti bertuah jugak nak melancong ke obesi~

    ReplyDelete