Tuesday, 13 October 2015

Melentur buluh biar dari rebungnya.

Assalamualaikum.

Abang kita dah lama sekolah dengan Acim. Last time, mama rajin juga layan abang buat kerja sekolah. Tapi lately, mama macam malas. Lama abang ketinggalan. Sehinggalah satu hari wan marah mama cakap mama abaikan abang. Abaikan pelajaran abang. Hishh. Bukan abaikan lah wan. Orang Bz ni tau tak! Tapi kalau undur perahu boleh reverse, kalau undur masa , terlepas macam tu je. Anak-anak makin besar, kerja sampai mati pon tak abes. Kerja macam Manager, gaji kerani rase worth it? Tak !!

So, semalam abang mulakan balik tuisyen seperti dahulu kala. Cik Acim nyibuk sesikit lah. Bulan 12 ni genap abang 5 tahun. So far, abang ada kemajuan. Last time abang tak kenal huruf dan menulis pon "bergegeh-gegeh". Now, abang dah terror. Dah kenal huruf dan ABC secara random. Laju je menulis dan suai padan. Alhamdulillah. Mama pon rasa best je ajar abang. Abang pon syok bila mama asyik puji abang pandai.

Ingat abang, nak jadi Doctor kena belajar rajin-rajin.
Acim pon sama, sibuk nak jadi Pilot. Pergi sekolah malas. Acaner?

From now on, even cuti skool, abang dan acim kena tuisyen 1 jam sehari. Terpulang pada mood mama jugakla. Abang ni kalau buat kerja sekolah kena perhatikan. Kalau hilang mama, dia pon kelaut hilang main dengan acim. Acim kalau layan memang menjadi. Kannn!!!















Acim colour beruk, warna-warni. Nak kata tak penah jumpa beruk, tak jugak.
Orang tangan kidal memang berseni agak nyer.



1 comment:

  1. budak besar nih memang cepat belajar kan~
    janji maknye kena belajar sekali. tapi mak nih kadang2 balik keje dah penat. huhuhu

    ReplyDelete